9. Festival Romanica Antiqua Laško, Koncerti – Poletna šola – Godalkanje, 25.6.-30.6.2018

  • 25.6.-30.6.2018
  • Koncerti – Poletna šola – Godalkanje
  • Glasbena šola Laško-Radeče, Valvasorjev trg 2, 3270 Laško
  • KUD Romanika Laško, kud.romanika.lasko@gmail.com
Med 25. in 30. junijem je v Laškem potekal 8. Festival Romanica Antiqua, ki ga vsako leto organizira Kulturno umetniško društvo Romanika Laško. Obiskovalci so lahko na šestdnevnem festivalu prisluhnili različnim glasbenim gostom in udeležencem poletne šole, ki je v sklopu festivala potekala že sedmič.

9. Festival je potekal v obsegu 6 dni med 25.6. in 30.6.2018. Poslušalci so lahko prisluhnili 7 dogodkom različnih žanrov od stare srednjeveške glasbe, klasike, tanga pa do folk glasbe. Festival je otvoril ''Koncert za godalni kvartet'' mentorjev poletne šole v sestavi;  Barja Drnovšek, violina, Bojan Cvetrežnik, violina, Kristian Kolman, viola, Aleksandar Kuzmanovski, violončelo. V lepo obiskanem Otročjem centru KINO Laško so izvedli atraktiven program od Tanga do zimzelenih napevov Broadway-a.

Naslednji dan je sledil recital ''Glasbena freska za rebec in lutnjo''. Domačina, violinist Kristian Kolman z renesančnim rebekom in violo in Matjaž Piavec z renesančno lutnjo sta poustvarjala v Cerkvi Matere Božje v Marija Gradcu. Dogodek je privabil številne domačine, ki so prisluhnili srednjeveškim in renesančnim skladbam od 10. do 16. stoletja.

Poletna šola za violončelo je potekala vzporedno s koncertnim dogajanjem. Predaval je Aleksandar Kuzmanovski, prof. iz GŠ Celje. Solistično poustvarjanje 5 udeležencev je bilo podprto s klavirsko spremljavo Benjamina Govžeta, spec.

Že petič je mentor prof. Bojan Cvetrežnik z asistentko prof. Barjo Dernovšek in mag. Kristianom Kolmanom izpeljal ''Godalkanje''. Udeležilo se ga je 12 učencev violine, viole in kontrabasa (med 8. in 18. letom). Večina udeležencev je bilo že izkušenejših, nekateri pa so letos ''godalkali'' prvič. Poleg treh nastopov na ulicah in mostu v Laškem so se Godalkarji predstavili tudi gibalno oviranim poslušalcem v Avli Thermane v Laškem.

Vrhunec nastopov na letošnjem festivalu pa je bil akustični nastop skupine 3violins 3os pod pokritim odrom na občinskem dvorišču v Laškem. V akustični zasedbi so nastopili Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek in Klemen Bračko, pridružil pa se jim je tudi Kristian Kolman. Nastop folk-žanra je privabil predvsem turiste in nekoliko manj domačine.

Z organiziranim varstvom in spremstvom otrok ter cenejšim bivanjem v Thermani smo mladim udeležencem iz drugih krajev Slovenije omogočili v Laškem dostopnejše bivanje. 

Last modified: Monday, 20 August 2018, 05:45 PM